شیوه شفافیت آرا در مجلس کانادا و تونس چگونه است؟
به گزارش لنجان بلاگ، شفافیت یکی از لازمه های اثبات شده مجلس مطلوب است ضمن اینکه شفافیت پارلمانی علاوه بر تحقق حق ذاتی مردم در آگاهی داشتن و نظارت بر وکلای خود، سبب افزایش اعتماد عمومی به این نهاد می گردد لذا برای استفاده از تجارب بین المللی، شفافیت آرا نمایندگان مجلس کانادا و تونس را آنالیز نموده ایم.

اگر علاقمند به سفر با بهترین تور کانادا هستید با ما همراه شوید، با مجری مستقیم تور کانادا از تورنتو، مونترال و ابشار نیاگارا دیدن کنید و بهترین تجربه سفر را داشته باشید.
براساس راهنمای اتحادیه بین المجالس در خصوص تجارب پیروز مجلسی و مردم سالاری در قرن بیست و یکم، نمایندگی جامعه متنوع و متکثر، شفافیت، جوابگویی، در دسترس بودن و موثر بودن 5 شاخص مجلس مردم سالار و مطلوب است.
شفافیت یکی از لازمه های اثبات شده یک مجلس مطلوب است. شفافیت مجلسی علاوه بر تحقق حق ذاتی مردم در آگاهی داشتن و نظارت بر وکلای خود، سبب افزایش اعتماد عمومی به این نهاد می گردد.
شفاف شدن امور مجلس امکان اطلاع همه مردم از فرآیند قانونگذاری و نظارت بر آن را پدید می آورد. این امر ضامن سلامتی و ارتقای بهره وری در مجلس خواهد بود.
هرچند شفافیت مجلس ارائه طیف وسیعی از اطلاعات (رای نمایندگان تا حضور و غیاب و نظام اقتصادی مجلس) را شامل می گردد اما یکی از مهم ترین موضوعاتی که همه مجلس های جهان در خصوص انتشار و عدم انتشار اطلاعات آن سیاست هایی را وضع نموده اند، انتشار اطلاعات رای گیری در مجلس است.
در میان روش های مختلف رأی گیری که مجلس های جهان اجرا می نمایند، رأی گیری مبتنی بر اسامی بیشترین شفافیت را در خصوص آرای نمایندگان دارد. این روش رأی گیری اطلاعات زیادی را درباره رفتار رأی دهی تک تک نمایندگان در اختیار افکار عمومی قرار می دهد. رأی گیری مبتنی بر اسامی به هرگونه رأی گیری گفته می گردد که نتایج آرای (موافق، مخالف و ممتنع) همراه با اسامی نمایندگان ثبت و ضبط گردد.
در پیمایشی که وبسایت Legislative Openness Data Explorer با آنالیز39 کشـور انجـام داده اسـت، معین شـده کـه 29 کشـور از ایـن تعداد، دارای قوانین و الزامـات شـفافیت آراء نمایندگان خـود در صحن علنی مجلس هستند.
از مجموع آنچه بیان شد، به نظر می رسد دسترسی عموم مردم به سوابق رأی دهـی تمامـی نمایندگان پارلمـان و همچنین اطلاعات مربوط بـه رأی هـای ممتنع و غیبت ها در رأی دهی، از ویژگی های مهمی است که هر مجلس شفاف باید دارا باشد.
در حال حاضر در مجلس شورای اسلامی اطلاعات آراء نمایندگان مجلس در هیچ سطحی به طور عمومی منتشر نمی گردد و اخیرا تنها اطلاعات میزان مشارکت نمایندگان در رای گیری ها آن هم درصورت داوطلب بودن نمایندگان منتشر می گردد.
در ادامه به آنالیز نحوه ارائه اطلاعات آرا نمایندگان در بعضی کشور ها می پردازیم.
شفافیت آرا نمایندگان در کانادا
برای مثال در کشور کانادا آرای نمایندگان به هر طرح به تفکیک اسامی آنها در وب سایت openparliament.ca منتشر می گردد. همچنین شما می توانید آرا منتشرشده مربوط به هر طرح را بر اساس تفکیک احزاب و گرایش های سیاسی موجود مشاهده کنید. مجموع آرای موافق و مخالف و نتیجه رای گیری مربوط به هر طرح نیز در این صفحه وجود دارد.
در بالای صفحه موضوع طرح مورد نظر و تاریخ و شماره جلسه رای گیری وجود دارد. همچنین لینکی در این صفحه وجود دارد که شما می توانید نظرات و صحبت های نمایندگان حول این طرح را آنالیز کنید و با آرا نمایندگان موردنظر خود مطابقت دهید.
از فواید شفافیت آرا به صورت مطرح شده جلوگیری از دوگانگی بین گفتار و عملکرد نمایندگان می باشد. هم چنین این موضوع سبب می گردد نمایندگان در خصوص طرح ها مطالعه و کار کارشناسی انجام دهند چرا که رای آن ها ثبت می گردد و نمایندگان با توجه به نتایج هر طرح باید نسبت به آرا خود جوابگو باشند.
شفافیت آرا نمایندگان در تونس
در تونس نیز آرای نمایندگان به هر طرح به تفکیک اسامی آن ها توسط سایت مرصد مجلس منتشر می گردد. این سایت به آدرس majles.marsad.tn زیرنظر یک سازمان مردم نهاد در تونس است که اطلاعات خود را به صورت سیستمی از مجلس تونس دریافت می نماید.
در این صفحه رای نمایندگان بر اساس جایگاه و جایگاه آن ها در مجلس نیز به صورت نموداری ارائه می گردد. همچنین آرا موافق، مخالف و ممتنع به تفکیک احزاب سیاسی نیز برای پیگیری رویکرد های حزبی نسبت به طرح های مطرح شده در مجلس قابل مشاهده می باشد.
منبع: خبر فوری