ابررایانه سیمرغ رسماً افتتاح شد

به گزارش لنجان بلاگ، ابررایانه سیمرغ روز گذشته با حضور محمدجواد آذری جهرمی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، وحید یزدانیان رئیس پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات و احمد معتمدی رئیس دانشگاه امیرکبیر در روز جهانی ارتباطات رونمایی شد. وزیر ارتباطات در این روز از شروع عملیات اجرایی ابر رایانه ای قویتر به نام مریم (به یاد دانشمند ممتاز کشورمان مریم میرزاخانی) با ظرفیت 100 پتافلاپس اطلاع داد.

ابررایانه سیمرغ رسماً افتتاح شد

رقابت بر سر هوش مصنوعی

محمدجواد آذری جهرمی در این مراسم با بیان اینکه هوش مصنوعی قدرت بلامنازع آینده جهانست، گفت: رقابت بر سر هوش مصنوعی، رقابت بر سر کسب قدرت در قرن پیش رو است.

جهرمی ضمن تشکر از پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات و دانشگاه امیرکبیر به دلیل همکاری مشترک در راه اندازی این پروژه مشترک گفت: راه اندازی ابررایانه ها خود یک اقتصاد است و باید ظرفیت اقتصاد دیجیتالی را در کشور افزایش داده و برای فراوری از آن استفاده کنیم. وقتی ما در داخل کشور به چنین ظرفیت پردازشی نیاز داریم باید آن را عملیاتی نموده و افزایش دهیم.

وی اضافه کرد: در حال حاضر برای پردازش ها، فعالان از ظرفیت ها و پروژه های بین المللی استفاده می نمایند که دارای محدودیت های زمانی است و اولویت ها و درخواست های شرکت های ایرانی با تأخیر انجام می گردد و از سوی دیگر به دلیل وجود تحریم ها، نقل و انتقال پول سخت است و بعضی از درخواست ها نیز به دلیل تحریم های بین المللی انجام نمی گردد.

آذری جهرمی اضافه کرد: ما به پردازش در زمینه های ساخت انیمیشن، گیم و نیازهای روزمره نیاز داریم به عبارتی بسیاری از فراورینمایندگان محتوا به پردازش نیاز دارند و باید با مسائل متعددی که وجود دارد از ظرفیت های شرکت های بین المللی استفاده نمایند.

وزیر ارتباطات گفت: ابررایانه سیمرغ نیاز ضروری برای آینده ایران و جوانان ایرانی است و گام اولی است که برای آن برداشته شده ولی راه اندازی این ابررایانه کافی نیست و باید جلوتر حرکت کنیم. ابررایانه سیمرغ دارای ظرفیت پردازشی یک پتافلاپس است این درحالی است که ما امروز بر اساس اطلاعاتی که به وسیله پرسشنامه ارائه شده به فعالان جمع آوری کردیم نیاز امروز پردازش در حوزه هوش مصنوعی، 10 بتافلاپس است. وزیر جوان اضافه کرد: ما در چند سال اخیر رشد اعجاب آوری در حوزه ارتباطات و فناوری اطلاعات داشته ایم و گواهی سازمان های بین المللی شاهد این ادعاست و اثرات این رشد را هم در تمامی عرصه های مالی، سیاسی، اجتماعی و... مشاهده می کنیم.

وی معتقد است دولت و حاکمیت از جوانان که در علم پیش افتاده اند در قانونگذاری و تأمین زیرساخت ها از آنان عقب مانده است و باید کوشش خود را بیشتر کرد.

به پاس قدردانی از دختران ایران

آذری جهرمی کوشش دختران ایرانی در عرصه توسعه فناوری اطلاعات را ستود و گفت: حوزه ICT یکی از حوزه هایی است که نرخ مشارکت بالایی را زنان در توسعه داشته ولی کمتر دیده شده اند از این رو من به احترام کوشش آنها و در روزجهانی ارتباطات عملیات اجرایی ساخت ابررایانه بعدی کشور برای تأمین زیرساخت های هوش مصنوعی را اعلام می کنم.

وی اضافه کرد: این ابررایانه به پاس قدردانی از دختران ایرانی در توسعه ارتباطات و فناوری اطلاعات به نام دانشمند ممتاز ایرانی مریم میرزاخانی، مریم نامگذاری شده و دارای 100بتافلاپس ظرفیت خواهد بود. قرار است این ابررایانه قویتر را پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات عملیات اجرایی آن را پیگیری نموده و در یکسال آینده به پایان برساند و خدمات دهی را بین بخش ICT شروع کند.

به گفته وزیر ارتباطات وظیفه وزارت آی سی تی تأمین اعتبارات بوده و اعتبارات این ابررایانه تأمین شده و جزو ابلاغیه امسال است. وزیر جوان درباره چندین سؤال مطرح شده در زمینه ابررایانه نیز گفت: باید به این دوستان گفت که کشور ما قطعه ساز نیست و در سند پیوست فراوری داخلی هم که پیش بینی شده، اولویت های بالاتری از قطعه سازی در نظر گرفته شده که باید ابتدا به آن اولویت ها رسیدگی گردد. جهرمی در ادامه اضافه کرد: این ابررایانه دارای قطعات خارجی و سیستم عامل متن باز است و هیچکس ادعایی مبنی بر اختراع چرخ از ابتدا ندارد اما برنامه نویسی، سرویس و خدمات دهی مهم است و مدیریت آن نیز در کشور انجام شده و درآمد خوبی برای دانشگاه محسوب می گردد. وی درباره مبالغی که به دانشگاه امیرکبیر نیز پرداخت شده گفت: بخشی از این مبالغ صرف زیرساخت داده در دانشگاه شده هرچند معتقدم که هرچقدر برای دانشگاه ها هزینه گردد دور ریخته نمی گردد. همچنین محمدجواد آذری جهرمی در این مراسم ضمن تبریک روز جهانی ارتباطات به فعالان عرصه ارتباطات و فناوری و قدردانی از کوشش های آنها در توسعه این عرصه گفت: آنها با بهره گیری از ICT بویژه در پاندمی کرونا خدمات خوبی به مردم ارائه کردند حتی در عرصه آموزش به 13 میلیون دانش آموز، یک میلیون معلم، حدود 4 میلیون دانشجو، نزدیک به 140 هزار نفر استاد، حدود 70 هزار نفر طلاب به وسیله زیرساخت های توسعه داده در شبکه ملی اطلاعات و فضای مجازی خدمات ارائه شد که فعالان این عرصه زحمات بی نظیری را برای ارائه خدمات به این قشر کشید.

سرمایه گذاری 100 میلیارد تومانی

احمد معتمدی، رئیس دانشگاه صنعتی امیرکبیر نیز با بیان اینکه ابررایانه سیمرغ با سرمایه گذاری 100 میلیارد تومانی در این دانشگاه راه اندازی شده، گفت: این ابررایانه با سرمایه گذاری وزارت ارتباطات با مبلغ 50 میلیارد تومان و معاونت علمی با سرمایه گذاری 20 میلیارد تومان اجرایی شده است و بقیه هزینه را نیز دانشگاه انجام داده است. معتمدی قدرت پردازش این ابررایانه را 500 ترافلاپس بیان کرد و اضافه کرد: تا دو ماه آینده به یک پتافلاپس خواهد رسید و قادر به ذخیره سازی 1260 ترابایت خواهد بود. از سوی دیگر خدمات این ابررایانه در سه لایه نرم افزاری، توسعه خدمات و زیرساخت های ابری تعریف شده که در حوزه های هوش مصنوعی، مدل سازی و شبیه سازی های علمی، تصویرسازی، بازی سازی، پویانمایی، ذخیره سازی داده ها و تحلیل کلان داده ها و سکوی اینترنت اشیا کاربرد دارد.

رئیس دانشگاه صنعتی امیرکبیر گفت: در حال حاضر شرکت های دانش بنیان پلتفرم های وسیعی در حوزه اینترنت اشیا و هوش مصنوعی پیاده سازی نموده اند، ولی زیرساخت های لازم را برای پردازش داده ها ندارند. این شرکت ها برای پردازش داده های خود با سیستم های خارجی همکاری می نمایند که ارزبری قابل توجهی دارد.

به گفته معتمدی در حال حاضر کشور چین 42 درصد ابررایانه جهان را در اختیار دارد و بعد از آن کشور امریکا با سهم 22.6 درصدی در رتبه دوم قرار گرفته و کشورهای ژاپن، فرانسه و آلمان در رتبه های بعدی قرار دارند.

وحید یزدانیان، رئیس پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات نیز در این مراسم گفت: این ابررایانه با ظرفیت نیم پتافلاپس اقدام به ارائه سرویس های پردازشی برای نهادها و مراکز مختلف تحقیقاتی خواهد نمود.

وی با بیان اینکه پروژه ابررایانه سیمرغ را از یک سال و نیم قبل شروع کردیم، اضافه کرد: در پژوهشکده فناوری اطلاعات پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات ما به صورت مشترک با دانشگاه صنعتی امیرکبیر اقدام به اجرای این پروژه کردیم. وی اضافه کرد: دانشگاه صنعتی امیرکبیر از 10 سال قبل تجربه موفقی در زمینه طراحی و پیاده سازی ابررایانه را داشته است که این ابررایانه برای پردازش های کمتر از ترافلاپس بوده ولی در پروژه سیمرغ از آنجایی که دانش فنی این طرح در دانشگاه امیرکبیر وجود داشت، از این رو این طرح را به صورت مشترک پیاده سازی کردیم.

منبع: ایران آنلاین
انتشار: 18 خرداد 1400 بروزرسانی: 18 خرداد 1400 گردآورنده: lenjanblog.ir شناسه مطلب: 1009

به "ابررایانه سیمرغ رسماً افتتاح شد" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "ابررایانه سیمرغ رسماً افتتاح شد"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید