طرز تهیه والک پلو تهرانی؛ پلوی خوش عطر مخصوص بهار
به گزارش لنجان بلاگ، برای بسیاری از اهالی تهران، بهار وقت خوردن والک پلو است و حواس شان هست که در این فصل حتما به بازار تجریش سر بزنند و والک کوهی را برای خریدن این پلوی متفاوت تهیه نمایند. اگر تا به حال والک پلو نخورده اید، اکنون برترین فرصت است که طرز تهیه والک پلو تهرانی را آموخته و برای پختن آن اقدام کنید. پس در این مطلب با طرز تهیه والک پلو همراه باشید.

مواد لازم برای طرز تهیه والک پلو
- برنج 4 پیمانه
- والک تازه 500 گرم
- نمک به مقدار لازم
- روغن به مقدار لازم
- زعفران دم نموده به مقدار لازم
مراحل طرز تهیه والک پلو
مرحله اول: خیساندن برنج
فرقی نمی کند قرار باشد کدام یک از پلوهای ایرانی را درست کنید؛ والک پلو یا استانبولی پلو یا کلم پلو. در هر صورت، در اولین مرحله از درست کردن هر یک از این غذاها، باید به سراغ خیساندن برنج بروید.
برای انجام دادن این کار، ابتدا برنج مورد نظرتان را پاک کنید تا هیچ گونه ذرات اضافی مثل سنگ ریزه یا کاه برنج نداشته باشد. سپس آن را 2 تا 3 بار (یا تا زمان شفاف شدن آب)، با آب سرد بشویید تا برنج شما تمیز گردد و گرد و خاک موجود در آن از بین برود.
پس از آن، به برنج یک قاشق غذاخوری نمک و مقداری آب سرد اضافه کنید. بهتر است مقدار آب به مقدار ای باشد که تا یک بند انگشت بالاتر از سطح برنج را بپوشاند.
حالا برنج را کنار بگذارید و اجازه بدهید تا حداقل 30 دقیقه تا 1 ساعت خیس بخورد. با این کار، برنج شما مراحل پخت بهتری را طی خواهد نمود.
مرحله دوم: پاک کردن والک
در طول مدتی که برنج در حال خیس خوردن است، می توانید به سراغ پاک کردن والک ها بروید.
والک یک گیاه خودرو و کوهستانی است که شکل بوته ای دارد. برای همین بسیاری از والک ها به صورت دسته ای بوده و به یک ریشه متصل هستند. برای پاک کردن والک باید ریشه های آن ها را به همراه سبزی های خراب، خشک یا بیش از حد رسیده و ضخیم جدا کنید، اما می توانید بخش سفید رنگ آن را نگه دارید.
پس از اینکه والک ها را پاک کردید، با آب و مایع مخصوص ضدعفونی نماینده سبزیجات بشویید تا هیچ گونه آلودگی نداشته باشند.
سپس والک ها را در یک سبد یا آبکش بریزید تا آب آن ها گرفته گردد. حالا والک ها را به صورت درشت (به تکه های تا 2 سانتی متری) خرد کنید.
مرحله سوم: آبکش کردن والک پلو
در آخرین مرحله از طرز تهیه والک پلو، باید برنج و والک را دم کنید.
ابتدا یک قابلمه با مقدار مناسب انتخاب کنید. قابلمه را تا نیمه پر از آب نموده و روی حرارت زیاد بگذارید تا به جوش بیاید. وقتی آب آغاز به قل زدن کرد، ابتدا والک ها را اضافه کنید و به مدت 2 تا 5 دقیقه اجازه بدهید تا بجوشند و نرم بگردد. این کار به این علت است که والک زمان پخت طولانی تری نسبت به برنج دارد و اگر همزمان با برنج در آب ریخته گردد، ممکن است سفت بماند.
بعد از گذشت این مدت، برنج را هم به آب اضافه کنید. صبر کنید تا مواد شما به مدت حدودا 8 دقیقه دیگر به جوشیدن ادامه بدهند. در این مرحله باید ستون فقرات برنج شکاف برداشته و مغز آن دیگر حالت نشاسته ای و سفید نداشته باشد. این نشانه به شما می گوید که وقت آبکش کردن برنج فرا رسیده است. پس برنج را آبکش کنید.
مرحله چهارم: دم کردن والک پلو
حالا نوبت به دم کردن والک پلوی تهرانی شما رسیده است.
کف قابلمه روغن بریزید و آن را با هر نوع ته دیگی که دوست دارید (ته دیگ نان، ته دیگ سیب زمینی و حتی ته دیگ کاهو) بپوشانید.
حالا مخلوط برنج و والک پخته شده را به قابلمه اضافه کنید. می توانید کمی زعفران دم نموده هم روی برنج بریزید تا پلوی شما عطر و طعم زعفران بگیرد. با یاری انتهای کفگیر، در قابلمه سوراخ های هوا ایجاد کنید تا برنج شما زودتر دم بکشد.
حالا قابلمه را روی حرارت گذاشته و با شعله کم و در بسته، اجازه بدهید به مدت حدودا 50 دقیقه تا 1 ساعت دم بکشد. در انتها این مرحله، والک پلوی شما آماده است.
می توانید والک پلو را به روش تهرانی، در کنار خورشت مرغ ربی یا مرغ زعفرانی و حتی گوشت چرخ نموده یا ماهی و البته نیمرو یا کوکو سبزی سرو کنید و از طعم استثنایی این پلو لذت ببرید.
نکات تکمیلی در طرز تهیه والک پلو
در این مطلب با طرز تهیه والک پلو شمیران یا شیرک پلو، غذای سنتی مردم تهران آشنا شدیم. شمیرانی های قدیم بر این عقیده بودند که در فصل بهار باید حتما از این غذای خوشمزه بخورند تا بدن آن ها در برابر بیماری ها ایمن شده و کمتر به ناخوشی دچار شوند. پس پیشنهاد می کنیم تا فرصت باقی است، شما هم والک تهیه نموده و طعم بی نظیر این غذای خوشمزه را در منزل امتحان کنید.
در انتهای این مطلب، نکات تکمیلی برای درست کردن والک پلو به روش اصیل آن را آنالیز می کنیم.
والک پلو چیست؟
والک پلو یکی از غذاهای مخصوص فصل بهار است که با استفاده از گیاه والک کوهی تهیه می گردد. این گیاه فقط در فصل بهار روییده و در دیگر مواقع سال قابل دسترس نیست. در بعضی از منطقه ها، به والک پلو، سیموکه پلو هم می گویند و آن را به همراه مرغ، گوشت، تخم مرغ نیمرو شده، ماهی سرخ نموده یا حتی به صورت پلوی ساده میل می نمایند.
والک پلو مال کجاست؟
در این مطلب اشاره کردیم که والک پلو غذای مخصوص اهالی تهران و شمیران محسوب می گردد. با این حال، شاید برایتان جالب باشد بدانید که کرمانشاهی ها هم والک پلو کرمانشاهی مخصوص به خودشان را دارند. در واقع، از آنجایی که والک یک گیاه کوهی خودرو است، در فصل بهار در هر جایی که کوه باشد، می روید و قابل دسترس است.
طرز تهیه والک پلو کرمانشاه در این است که کرمانشاهی ها برای درست کردن آن حتما از روغن کرمانشاهی استفاده می نمایند تا والک پلوی آن ها عطر و طعم فوق العاده تری پیدا کند. بعلاوه در این روش ممکن است مقداری برگ سیر تازه هم به ترکیب مواد والک پلو اضافه گردد.
طرز تهیه والک پلو کته
اگر تمایلی به درست کردن والک پلو به صورت دم نموده ندارید، می توانید این غذا را به صورت کته هم طبخ کنید. برای درست کردن والک پلو کته بهتر است ابتدا والک ها را کمی در روغن تفت بدهید تا نرم شوند. سپس برنج خیس نموده را به همراه نمک و آب به والک ها اضافه نموده و صبر کنید تا آب به جوش بیاید. حالا در قابلمه را بگذارید و اجازه بدهید تا برنج شما با حرارت کم بخار نموده و دم بکشد.
خواص والک برای سلامتی
والک با نام انگلیسی Ramsons و نام علمی Allium ursinum، با فواید ویژه ای برای سلامتی بدن همراه است. این گیاه دارای مواد شیمیایی است که ممکن است با کاهش فعالیت پلاکت خون و کاهش فشار خون، به محافظت در برابر بیماری های قلبی یاری کند. بعلاوه مصرف والک اثرات مثبتی بر درمان سوء هاضمه، نفخ و بثورات پوستی دارد.
گیاه والک حاوی ویتامین های ب، آ و سی و مواد معدنی آهن، منیزیم، کلسیم، فسفر، سلنیوم و روی است. این مواد سیستم ایمنی بدن را در طول بهار تقویت نموده و ما را از سرماخوردگی و رادیکال های آزاد محافظت می نمایند. والک که به آن سیر وحشی هم می گویند، خاصیت پاک نمایندگی و سم زدایی نیز دارد.
تا به امروز هیچ موردی از حساسیت به والک، گزارش نشده است.
والک پلو؛ غذای مخصوص فصل بهار
در این مطلب با والک و خواص آن به همراه برترین روش استفاده از آن یعنی والک پلو آشنا شدیم. اگر شما هم در شهر خود این پلوی خوشمزه را تهیه نموده یا به روش های دیگر از والک استفاده می کنید، از شما دعوت می کنیم تا در بخش نظرات، تجربیات را با ما و مخاطبان خبرنگاران به اشتراک بگذارید و از دیدگاه خود بگویید.
منبع: کتاب کاله