تیک تاک با وجود محافظت ها و ممنوعیت های گوگل، باز هم اطلاعات کاربران اندرویدی را ردگیری کرده است
به گزارش لنجان بلاگ، اپلیکیشن تیک تاک از سوی دولت ایالات متحده متهم به جاسوسی برای چینی ها است و اقدامات اخیر این برنامه محبوب و پرطرفدار برای افزایش حریم خصوصی کاربران هم در این قضیه کارساز نبوده است.
نشریه والت استریت ژورنال دریافته است اپلیکیشن تیک تاک به مدت 15 ماه آدرس MAC دستگاه های کاربران اندرویدی را ردگیری کرده است. آدرس MAC همان شناسه سخت افزاری یکتایی است که هر دستگاه با آن وارد شبکه و اینترنت می شود.
در حالی تیک تاک روی اندروید مشغول جمع آوری اطلاعات و ردگیری کاربران بوده که گوگل سیاست ها و خط مشی های سخت گیرانه ای درباره شناسایی سخت افزارها روی اندروید و ردگیری این گونه اطلاعات کاربران دارند.
تیک تاک از یک حفره امنیتی مشهور به نام workaround برای به دست آوردن اطلاعات دستگاه های کاربران استفاده کرده و یک لایه رمزنگاری اضافی غیرمعمول هم باعث سرپوش گذاشتن به این قضیه شده است.
این ردگیری کاربران هرگز از سوی تیک تاک به آن ها گزارش نشده است و آن ها نمی دانستند نصب این برنامه باعث جمع آوری اطلاعات آن ها می شود.
هنگامی که کاربران برای اولین بار اقدام به نصب این برنامه روی دستگاه جدید کردند؛ تیک تاک اطلاعات مربوط به آدرس MAC دستگاه را برداشته و با شناسه آی دی تبلیغاتی ناشناس کاربر پیوند داده تا بتواند رفتار کاربر را ردگیری کند.
شما می توانید شناسه تبلیغاتی گوشی خود را ریستارت و عوض کنید ولی هرگز نمی توانید آدرس MAC دستگاه گوشی را تغییر دهید.
وال استریت ژورنال می گوید اپلیکیشن تیک تاک به این ردگیری کاربران در طی یک به روزرسانی، در 18 نوامبر سرانجام داده است. تیک تاک به گزارش این نشریه هیچ واکنشی نشان نداده است و بدون اشاره به آن می گوید نسخه فعلی این برنامه آدرس های MAC کاربران را جمع آوری نمی کند.
گوگل نیز بیان کرده در حال بررسی این گزارش و همین طور یافته ها و نتایج یک پست ناشناس در سایت Reddit است که آوریل امسال درباره نقض حریم خصوصی کاربران توسط تیک تاک منتشر شده ولی فعلا اظهارنظر نخواهد کرد.
دردسرهای تازه برای تیک تاک
فردی به نام Joel Reardon از AppCensus می گوید در ژوئن 2019 مشکل باگ امنیتی ردگیری آدرس های MAC را به گوگل گزارش کرده است و در گذشته کاملا مشخص بوده که می توان از این آسیب پذیری بهره برداری کرد.
هنوز هیچ اشاره ای به ردگیری کاربران iOS توسط تیک تاک به روشی مشابه کاربران اندروید نشده است. چندین سال پیش، گوگل و اپل به طور رسمی ردگیری آدرس MAC کاربران و دستگاه ها را ممنوع و برنامه های دارای این ویژگی را رد کردند.
این رفتار منحصر به اپلیکیشن تیک تاک نیست. موسسه AppCensus تخمین می زند 1.4 درصد از برنامه های اندرویدی از چنین روشی برای جمع آوری آدرس های مک کاربران استفاده می کنند.
در حالی که رمزنگاری داده ها توسط تیک تاک غیرعادی است؛ مشخص نیست دقیقا اهداف پشت پرده این ردگیری کاربران توسط تیک تاک چیست. این یافته چند هفته پیش از آشکار شدن رفتار تیک تاک روی دستگاه ای iOS 14 معلوم شد. تیک تاک در آیفون دسترسی های غیرمعمول و بیش از حدی به کلیپ بوردها دارد.
این یافته ها در بدترین زمان ممکن برای مدیران تیک تاک منتشر می شوند. در هفته های اخیر تیک تاک از سوی ترامپ، رئیس جمهور امریکا و دولت او به شدت مورد فشار و هجمه بوده تا به یک شرکت امریکایی فروخته شود. چون دولت ایالات متحده نگرانی هایی درباره شرکت مادر تیک تاک به نام ByteDance دارد و حدس می زند در حال جمع آوری اطلاعات حساس کاربران است.
تیک تاک همواره جمع آوری اطلاعات برای دولت یا نهاد خاصی از کشور چین را تکذیب کرده و حتی میان خود و شرکت ByteDance فاصله برقرار کرده و سیاست های هر دو را مجزا از یکدیگر می داند.
برخی سوءظن ها نسبت به تیک تاک وجود دارد که حاکی از ردگیری کاربران و جمع آوری اطلاعات آن ها برای اهداف تبلیغاتی و تجاری دیگر است.
برخی سناتورهای ایالات متحده پس از استماع گزارش های اخیر، از گوگل درخواست کردند اپلیکیشن تیک تاک را از روی پلی استور خود حذف کند. به ویژه که این اپ در میان بچه ها و نوجوانان طرفداران زیادی دارد.
احمالا گوگل و تیک تاک در روزها و هفته های آینده باید به سوالات بیشتری پاسخ دهند.
منبع
منبع: یک پزشک